dinsdag 9 oktober 2012

Mens en Natuur - Welvaart zonder groei

Pleidooi prof. Tim Jackson 


We leven in een maatschappij die telkens maar nieuwe materiële dingen wil.  Als we deze dingen kopen, dan verhoogt onze status, en in onze maatschappij is dit voor heel veel mensen belangrijk.

"We geven geld uit dat we niet hebben, aan dingen die we niet nodig hebben om indruk te maken op mensen die we niet eens mogen"

Een gedachte die volgens mij zo waar is.  De mensen om wie we geven en die om ons geven, kennen ons meestal wel zoals we echt zijn en hechten niet zo veel waarde aan materiële dingen.  Waar daarentegen mensen die we minder goed kennen, waarop we wel indruk willen maken, eerder gaan kijken naar dingen die we hebben of doen.

We zijn altijd maar op zoek naar nieuwe dingen voor onszelf, terwijl we eigenlijk ook moeten nadenken over de effecten op een ander, en wat de traditie ons heeft geleerd of gegeven.


Interview met Peter Tom Jones en Vicky Demeyere gaat het over duurzaam leven


Een heel interessant artikel met heel veel interessante stellingen.
Ze hebben het over grondige veranderingen van structuren, culturen en praktijken en dat op alle terreinen van de samenleving: economisch, sociaal, cultureel, ethisch.

Ze streven naar een  ecologische duurzaamheid met sociale rechtvaardigheid.

Hiervoor hebben ze de volgende termen, die heel belangrijk zijn in het overgaan naar een nieuwe, betere, meer ecologische maatschappij:
enable, encourage, exemplify en engage


E - enable.  Deze zegt dat de overheid de mensen moet in staat stellen om te kiezen voor een duurzame, ecologische keuze en dit zonder veel moeite te moeten doen.

E - encourage of aanmoedigen.  De overheid moet er ook voor zorgen dat mensen financieel beloond worden voor duurzaam gedrag en financieel

bestraft worden voor de niet duurzame keuzes.
Deze vind ik ook heel interessant, maar men moet ook opletten dat dit ook lukt voor mensen die het niet breed hebben, zodat zij niet gestraft worden als ze hier niet aan kunnen meewerken.

E - exemplify.  De overheid en de voornaamste organisaties moeten het goede voorbeeld geven aan de mensen.  Niet streven naar het zo weinig mogelijk gebruik maken van vervuilende auto's bijvoorbeeld, terwijl ze zelf met de meest vervuilende auto's rijden.

E - Engage.  Dit is het stimuleren van engagement voor duurzame keuzes, het 'bijschaven’ van ons wereldbeeld om duurzaam handelen te ondersteunen.





Ik vind de standpunten van zowel de professor, als van Peter Tom Jones en Vicky Demeyere heel interessant.  De moeilijkheid is natuurlijk om de overheid en mensen hiervan te overtuigen.  Er zijn intussen al heel wat mensen begaan met het milieu, en de ecologische voetafdruk, maar er zijn nog heel wat mensen die achterop hinken, en hiervoor totaal geen aandacht hebben, of hierin niet geloven.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten