dinsdag 9 oktober 2012

Mens en Zingeving - PKG-schaalPKG-schaal - akkoord met resultaat? waarom wel/niet?
External Critique : 4
Relativism : 4
Second Naiveté : 3
Orthodoxy : 2

Mijn score is het hoogst aan de kant van het ongeloof.  Als dit gaat over geloven in een god, dan ga ik hier helemaal mee akkoord.

Externe kritiek / Letterlijk ongeloof

Ik heb daarom niet echt kritiek op een geloof of mensen die geloven in 1 godsdienst.  Iedereen gelooft wat hij of zij wil en is daar ook gelukkig mee.  Iedereen moet in zijn eigen waarde gelaten worden.
Ik ga best wel akkoord dat ik hoge score heb bij ongeloof, aangezien ik zelf niet in een god geloof.

Relativisme / Contingentiebewustzijn

Ik geloof wel dat er 'iets'.  Daarom niet dat er 1 God is.  Ik geloof dat er beschermengelen bestaan, die over ons waken, maar niet in één allesomvattend iets of iemand.  Ik geloof wel in de kracht van de natuur, die misschien nog zoveel krachtiger is dan een god.
Hier ben ik zoals hierboven wel vermeld wel eens met het feit dat iedereen gelooft waar hij zich goed bij voelt.  Met respect voor ieders eigen zijn.

Het artikel over 'ietsisme' lijkt me heel naar een kant getrokken, het is voor mij eerder een negatief artikel.  Ik herken wel de punten dat je dingen haalt uit verschillende godsdiensten, wetenschap,..., maar niet het feit dat ze constant veranderen.  Je kan wel nieuwe dingen leren en ze eraan toevoegen, of als je werkelijk een goed ondermijnend artikel of dergelijk leest je mening aanpassen, maar dit niet continu.  En terzelfdertijd haal iedereen gewoon wat hij wil uit gelijk welke godsdienst of wetenschap, ik ken niemand die gelijk welk geloof, wetenschap of dergelijke voor de volle 100% volgt, er zijn altijd wel bedenkingen.  Volgens mij ligt dat ook in het 'mens-zijn': een zekere twijfel over alles aannemen.


Tweede naïviteit / Post-kritisch geloof

In deze score kan ik me ook wel vinden.  
Zoals dat er niet altijd achter letterlijke, maar eerder symbolische betekenissen moeten bekeken worden.Orthodoxie / Letterlijk geloof

Ik geloof niet in 1 God of Godsdienst, dus dat is inderdaad wel juist. Ik geloof dat elke godsdienst zijn eigen goed en slechte punten of kwaliteiten heeft.


Enkele voorbeelden hiervan:

Then have no care for tomorrow: tomorrow will take care of itself. Take the trouble of the day as it comes.
Matthew 6:34


Leef volgens deze regels: Respect voor jezelf, Respect voor anderen en neem de
    verantwoordelijkheid voor al je daden. - Dalai Lama


1 opmerking:

  1. Op dit vlak ben ik het volledig met je eens. Ikzelf ben ook een externe- kritiek denker. Ik geloof ook niet in een god, maar wel in beschermengelen. Het is wel waar wat je zegt, iedereen mag inderdaad geloven in wat hij of zij wil. Als dat die persoon gelukkig maakt, waarom niet? Wie zijn wij dan om die persoon te veroordelen? Ik vind het stom dat mensen soms worden uitgelachen omdat ze geloven in iets of iemand. Dit heeft ook weer te maken met respect hebben voor elkaar, de mening en het geloof van iemand anders respecteren.

    BeantwoordenVerwijderen